Borstreconstructie

Consultatie?

T.: 016 34 87 22

  VOOR- EN ACHTERNAAM*:

  UW E-MAIL*:

  UW TELEFOON/GSM*:

  BESCHRIJF UW VRAAG:

  Borstreconstructie

  Deze ingreep wordt uitgevoerd na het verwijderen van een borstgezwel.

  Voor een klein gezwel wordt veelal een borstsparende ingreep uitgevoerd samen met bestraling. Het zijn de chirurgen van het Borstcentrum die deze behandeling coördineren.

  Borstreconstructie

  De bestraling maakt de huid rondom rond erg stug zodat de borst misvormd. De resulterende littekens en inkepingen kunnen quasi enkel worden behandeld met ‘lipofilling’ om de weefsels soepeler te maken en om volume op te bouwen voor een betere contour.

  Het vetweefsel wordt verkregen door liposuctie van de buikwand of de dijen. Dit vetweefsel wordt na verwerking druppelvormig via kleine canules in de zone van verlittekening ingespoten. (‘liposculptuur’). Meestal zijn 2 of meer sessies nodig.

  Een eerste sessie zal het weefsel soepeler maken na genezing; volgende sessies werken op het volume ter verbetering van de contour.

  Borstreconstructie bij groot gezwel

  Voor een groot gezwel volgt een borstresectie (‘mastectomie’). Een borstreconstructie is dan nodig om een nieuwe borst te maken. Hiervoor zijn 3 opties:

  1/Wanneer de huid gespaard bleef na de mastectomie (‘huidsparende resectie’) kan een weefselexpander gebruikt worden die later vervangen wordt in een tweede ingreep door een permanente zachte prothese. Vaak blijven de weefsels naderhand vrij hard. Zeker wanneer ook bestraald is, is een prothese reconstructie op zich geen esthetisch goede oplossing om een mooie borst te krijgen.

  2/Een betere optie is om na mastectomie met bestraling een reconstructie met eigen weefsel uit te voeren. Dit kan met een ‘gesteelde’ spierhuidflap van de rug (‘latissimus dorsi flap’). De spierhuidflap wordt van de rug naar de borst gekanteld gesteeld op de bloedvaten die de spier van zuurstof blijven voorzien. De spierhuidflap geeft de benodigde bedekking op de borstkas. Hieronder wordt in dezelfde operatie een weefselexpander geplaatst (zie 1/) en later een permanente prothese.

  3/de beste oplossing is om de borst te recreëren met volledig eigen weefsel van de buik. Zulk een DIEP flap (genoemd naar de bloedvoorziening: ‘deep inferior epigastric perforator’) bestaat uit vetweefsel en huid en laat de spier van de buikwand intact zodat er veel minder last ondervonden wordt aan die donor plaats. Dit eigen weefsel laat toe om een mooie borst te maken in contour en aanvoelen. Het is een complexe microchirurgische ingreep die veel ervaring vereist in de microchirurgie. Uw chirurg legt de details van deze ingreep uit.

  Plastische chirurgie

  esthetische chirurgie, plastische chirurgie
  Tags

  Tags: borstreconstructie, chirurgie, plastische chirurgie, esthetische chirurgie, cosmetische chirurgie, België, Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg, Hasselt, Genk, Tongeren, Lommel, Peer, Maasmechelen, Diest, Landen, Sint-Truiden, Wellen, Beringen, Tessenderlo, Paal, Bree, Maaseik, Lanaken, Antwerpen, Mechelen, Schoten, Edegem, Kontich, Brasschaat, Geel, Mol, Zoersel, Turnhout, Wuustwezel, Kapellen, Schoten, Wijnegem, Beveren, Willebroek, Bonheiden, Keerbergen, Leuven, Heverlee, Oud-Heverlee, Tervuren, Brussel, Halle, Asse, Jette, Aalst, Ninove, Dendermonde, Gent, Sint-Niklaas, …


  Copyright @ 2016 Prof. Dr. Jan Vranckx • Alle rechten voorbehouden • Sitemap • Privacy & disclaimerLinks • RegioWebsites.be.