Spierontspanners & fillers

Spierontspanners & fillers

Spierverslappers gebruiken we om ‘dynamische’ rimpels te vervlakken, bijvoorbeeld denkfronsen tussen de wenkbrauwen, voorhoofdsfronsen en lachplooitjes aan de zijkanten van de oogleden.

Statische rimpels ontstaan tussen anatomische zones en blijven ook aanwezig in rust. Die behandelen we met filler injecties van collageen of hyaluronzuur.

Fillers & injecties

Spierverslappers dienen om dynamische rimpels te relaxeren. Deze rimpels ontstaan door samentrekking van spiertjes, bevoorbeeld de ‘denk frons’ tussen de wenkbrauwen, de voorhoofd rimpels, of rimpels naast de oogleden en de rimpels rond een afhangende mondhoek. Deze injecties met spierverslappers beschadigen de zenuwtjes niet noch de spiertjes, maar neutralizeren de chemische stoffen die de zenuwtjes aanmaken om de spier te doen samentrekken.

Eens de zenuw opnieuw een voorraad heeft aangemaakt van die stoffen verdwijnt het effect en is een nieuwe injectie aangewezen. Dit is gewoonlijk na 4 à 6 maanden. De spierverslappers maken dus niets stuk en hun effect verdwijnt spontaan.
Toch is het zeer belangrijk om geen spiertjes (tijdelijk) lam te leggen die nodig zijn voor bevoorbeeld een natuurlijke lach of voor oogsluiting. Een exacte plaatsing van de inspuiting is dus essentieel.

Fillers met hyaluronzuur of collageen dienen dan weer om een bestaande rimpel die ook in rust bestaat te vullen. Zulk een statische rimpel wordt niet (meer)door spieractiviteit beinvloed. Afhankelijk van de dikte (‘viscositeit’) van de filler resorberen die fillers spontaan op 1 tot 1 ½ jaar waarna ze herhaald kunnen worden.

Voor lipfillers worden fillers gebruikt van medium viscositeit. Best worden de lippen in meerdere fasen gevuld om tot een natuurlijk resultaat te komen, met tussenin een 3-tal maanden. Daarbij is het essentieel dat veiligheid meespeelt en geen té grote volumes per injectie worden ingebracht. Zo bekomen we het beste en natuurlijke resultaat.Een ‘naturel’resultaat is essentieel: niemand die de behandeling opmerkt, maar het resultaat is duidelijk en natuurlijk.

Alle fillers die Prof.Vranckx gebruikt zijn zelf oplosbaar (‘resorbeerbaar’). Niet-resorbeerbare fillers (‘synthetische fillers’) zijn uit den boze omdat ze een forse ontsteking kunnen veroorzaken en blijvende schade kunnen aanrichten.

Als chirurgisch expert in nervus facialis paralyse en facialis reconstructies heeft Prof. Vranckx veel expertise is het aanbrengen van spierontspanners en fillers in het aangezicht.