Liposuctie

Liposuctie

Vetweefsel zones kunnen zeer goed behandeld worden met liposuctie: het verwijderde vetweefsel komt niet terug. Het aantal vetcellen is bij geboorte bepaald (dit betekent wel niet dat bestaande vetcellen niet kunnen overvullen, dus een aangepaste gezonde levensstijl blijft erg belangrijk ).

Liposuctie

Vooral ‘genetisch’ vetweefsel kan goed behandeld worden: buitenzijde van de dijen, rondom rond de knie, de lage buikwand, de lenden). Dit is vaak vetweefsel dat koppig blijft bestaan ondanks vermagering of ondanks gezonde sportieve levenstijl!

Wel dienen we te rekenen op de elasticiteit van de bovenliggende huid om na het verwijderen van het overtollige vetweefsel te kunnen samentrekken over de nieuwe ondergrond. Des te elastischer die huid is, des te mooier het eindresultaat.

Let wel: liposuctie is géén vermageringsmiddel maar wel een techniek die na vermagering de optimale contour nastreeft !

Liposuctie voeren we uit met het vibroliposuctie toestel: een erg snel en fijn bewegende canule doet het vetweefsel vlot loskomen zodat het accuraat kan geaspireerd worden.

We gebruiken voor de medische veiligheid én het comfort van de patiënt hierbij de ‘nat techniek’ (‘extra wet liposuction’): eerst wordt zorgvuldig een vloeistof ingebracht met fysiologisch water (blaast het vetweefsel op) én adrenaline (doet de bloedvaatjes krimpen). Wanneer we 2 liter vetweefsel wensen te verwijderen, dienen we zo eerst meer dan 2 liter vocht in te brengen.

Naderhand is een lipopanty druk broek of een buikband noodzakelijk om de nodige tegenkracht uit te voeren op de weefsels na liposuctie: dit doet de huid optimaal draperen en inkrimpen over de nieuwe contour en zorgt ook voor het efficiënter doen afvloeien van het resterende vocht.

Nb. Wanneer we het vetweefsel opnieuw wensen te gebruiken bij een borstvergroting, borstreconstructie of bij het versoepelen van littekens gebruiken we een ander techniek met zeer fijne handmatige canules ‘zie: lipofilling’).

Liposuctie kan ook een goede behandelingsmethode zijn voor lipoedeem en lymfoedeem.
Lipoedeem is een aspecifieke ‘zwelling’ van vetweefsel. Veelal is dit genetisch maar ook lymfoedeem kan een reden zijn. Liposuctie vermindert het volume van het lipoedeem. We gerbuiken hiervoor de ‘wet liposuctie’ techniek met ‘ Microaire’ canules.
Ook bij lymfoedeem kan liposuctie aangewezen zijn om een betere contour en minder spanningop de huid te verkrijgen. Liposuctie doet evenwel niets aan de oorzaak van lymfoedeem. Na de ingreep zijn lipopanties of wikkelingstechnieken en lymfedrainage blijvend nodig. In de loop van jarten kunnen meerdere sessies nodig zijn.